Gikk fra å eie en krittmaskin til å drifte idrettsanlegg for 100 millioner kroner på få år!

Postet av Utleira IL den 18. Nov 2016

Bydelsklubben Utleira IL i Trondheim har på få år gått fra å leie en grusbane i et sandtak, eie en krittmaskin, en rive og en spade - til å drifte et stort idrettsanlegg for 100 millioner kroner. På samme tid har medlemsmassen skutt i været for foregangsklubben som i dag kan skilte med over 40 sponsorer!

Tekst: Geir Owe Fredheim

- Alt dette har vært mulig gjennom at vi har fått spillemidler, tilbakebetalt momsen på idrettsanleggene vi har bygget, ulike søknader og støtte i idretten og ikke minst politisk støtte. Vårt løft har både vært sportslig, anleggsmessig og ikke minst organisatorisk gjennom målrettet strategi, sier en stolt Pål B. Wahl, daglig leder i Utleira IL.Surftet på en medgangsbølge
Siden 2010 har bydelklubben sør-øst i Trondheim surfet på en medgangsbølge. I 2012 åpnet idrettslaget to kunstgressbaner.
- Vi hadde en strategi om at det var viktig å skape en økonomi rundt klubben og ikke ha så mange små økonomier ute i de ulike lagene. På denne måten klarte
vi å skape en egenkapital på rundt 3 millioner kroner. I 2010 ble det enormt engasjement med folkemøter og fakkeltog, samt masse avisskriverier som førte til at vi fikk en tomt til å bygge to kunstgressbaner. Gjennom å selge såkalte «baneandeler» for 250 kroner, som fungerer som ren støtte til anlegget, klarte vi i bydelen å skaffe 700.000 kroner, sier Wahl.

Les også "Slik realiserer idrettslaget anleggsdrømmen"

En lang vei
Bare tre år seinere er også Utleirahallen en realitet. Den ble bygget ved siden av fotballbanene. Arbeidet med å få på plass en flerbrukshall startet faktisk helt tilbake i 2001.
- Det har vært en lang vei å gå, men alt arbeidet har verdt slitet når man ser idrettsgleden som skapes, sier han og forteller om hvordan det hele falt på plass:
- Vi fikk 19,5 millioner kroner gjennom støtteordninger fra Trondheim kommune, tippemidler på 18,7 millioner, tre millioner kroner i storbymidler og gjennom salg av hallandeler fikk vi inn 350.000 kroner. Totalt kostet hallen 66 millioner kroner. Nå har vi en søknad inne for å få tilbakebetalt hele momsbeløpet på anlegget som vil være på 13,5 millioner kroner, forteller Wahl.

Verdistyrt klubb
Foruten fotballbanene og hallen er det opparbeidet en skatepark, opp mot 100 parkeringsplasser og Trondheim kommune har fullbekostet et stort parkanlegg med turstier til 43 millioner kroner. Det enorme løftet har bidratt til at klubbens medlemstall har gått fra 820 til 1460 de to siste årene.
- Vi er en veldig verdistyrt klubb som har som mål å ha et tilbud til absolutt alle uansett hvilket ambisjonsnivå de ønsker å legge seg på. Derfor rekrutterer vi spesielt mange ungdommer fra andre klubber. Det skal også være lov å være med selv om man kun ønsker å trene én gang i uka og det skal også være mulig å
delta selv om familier har dårlig råd, forteller han.

Dette har også virket meget positivt inn på interessen for å sponse idrettslaget.
- Det har vært svært vanskelig å jobbe i sponsormarkedet i Trondheim, og for noen år tilbake hadde vi kun noen skiltsponsorer. Det ble nedsatt en markedsgruppe som jobbet med klubbens verdisett og som så nærmere på hvem vi var – og hva vi hadde å selge. Den jobben har betydd utrolig mye for oss. Vi har blitt tatt veldig godt imot i nærmiljøet og folk har ønsket å være med på våre aktiviteter på grunn av våre sunne verdier. Sponsorene som vi har i dag har tenkt det samme – de har vært ute etter å sponse bredden og grasrota gjennom å nå barnefamilier og ikke kun toppen.


Foto: Pål B. Wahl, Utleira IL

Over 40 sponsorer
- Derfor har vi i dag åtte hovedsponsorer som går inn med fra 50.000-250.000 kroner, og rundt 30 mindre sponsorer som går inn med alt fra 5-25.000 kroner.
Måten Utleira IL har lyktes på har skapt interesse fra andre idrettsklubber både lokalt og nasjonalt.
- Vi har faktisk holdt foredrag for ganske mange idrettslag om hvordan vi har lyktes. Det var også en gruppe på 12 mennesker fra Fet IL som tok turen opp
hit en lørdag for å se og høre om vårt prosjekt. Dessuten har Håndballforbundet hatt sin anleggskonferanse her hos oss. Vi har hatt dialog med 15 klubber i Trondheim som har stilt spørsmål om hvordan søknaden deres bør se ut, hvordan finansieringsplaner vi brukte og hva slags kravspesifikasjoner vi hadde. Vi stiller mer enn gjerne opp slik at andre kan unngå å gå i de samme fellene som oss, forteller Wahl.

Foto: Pål Wahl, Utleira IL


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline