Viktigheten av deltakelse på dugnad i idrettslaget
Utleira IL har stort fokus på å gjøre dugnadene så overkommelig som mulig for våre medlemmer. Vi samkjører derfor dugnadene mellom flere avdelinger, for å hindre økt belastning på de som deltar i flere idretter. Videre har vi lik belastning pr familie, som vil utjevne dugnadsbelastningen mellom familiene.
Det er meget viktig at alle avdelinger støtter opp om dugnaden i egen avdeling, og på fellesdugnader på tvers av avdelingene eller arrangert av hovedlaget. Om alle bidrar med dugnad, vil vi klare å opprettholde en lav treningsavgift, samt lavere egenandeler til aktivitet på lagsnivå.
Slik rekrutterer idrettslaget flere til dugnad
Det behøver ikke være så vanskelig å få foreldre til å stille opp på dugnad og frivillig arbeid. Det viktigste er å spørre, på en slik måte at foreldrene forstår hva det innebærer. Det er viktig at idrettslag formidler hva som ligger i begreper som «dugnad» og «frivillig arbeid» gjennom å snakke direkte med de foreldrene det gjelder. Du kommer langt på vei med å være bevisst på at foreldrene i idrettslaget har forskjellig kultur, ulik bakgrunn og kompetanse. Det kan også være sosiale og språklige barrierer for å få med alle foreldre på dugnad. Det kan være utfordrende, men er ikke uoverkommelig.
Her er noen tips til idrettslag som ønsker å gjøre en forskjell:
- Inviter - spør om de vil delta - inkluder og ansvarliggjør.
- Idrettslag bør ha én inkluderingsansvarlig - med tydelig ansvar for å ha kontakt med foreldre som ikke har erfaring med norsk idrett eller frivillighet.
- Vær bevisst på å inkludere alle på sosiale møteplasser og foreldremøter i idrettslaget. Etterspør hvilken kompetanse foreldrene har og hva de ønsker å bidra med.
- Norsk idrett har laget introduksjonsbrosjyren «BLI MED» som handler om hva det innebærer å være medlem av et idrettslag. Brosjyren er oversatt til 16 språk, og tar blant annet opp hva dugnad er og hva frivillig arbeid medfører av sosiale gevinster.
- Idrettslaget må spørre barn, unge og voksne med innvandrerbakgrunn om de har lyst til bli med på trener-, leder- og dommerkurs. Flere kvinnelige trenere med minoritetsbakgrunn er viktig for å få med flere minoritetsjenter. Få innvandrere inn i styre og stell. Det kan skape nytekning knyttet til rekruttering. Les mer om inkludering i idrettslag
- Spør de som ikke bidrar, om hva som skal til for at de ønsker å bidra.