Mang ei hærlig stund - Historien om Utleira fotball i bokform

Postet av Utleira IL den 14. Nov 2016

I disse dager utgir Petter Helland sin bok om den Trondheimske fotballhistorien som Utleira IL er en del av. . Her kan du lese et sammendrag av Utleira IL i et historisk perspektiv med hovedfokus på fotball. Boka "Mang ei hærlig stund" er nå å få kjøpt i bokhandleren. Her kan du lese om hva som står om Utleira IL i boka.


Utleira Idrettslag
Stiftelsesdato: 6. oktober 1972.

Utleira idrettslag spiller fotball i orange trøyer med svart besetning, svarts shorts og orange strømper. Det var klubbens stifter, Hans-Aksel Graarud, som ønsket disse fargene siden ingen annen klubb i området brukte dem.

Utleira idrettslag har sitt nedslagsfelt i området Utleira, Stubban og Risvollan. Idrettslaget sokner til
Utleira barneskole, Steindal barneskole og Hoeggen ungdomsskole.

Utleira idrettslag ble stiftet 6. oktober 1972 på et møte i Øvre Stubban barnehage. Hans-Aksel Graarud var stifter av idrettslaget, og formålet var å tilby barn, ungdom og voksne i området idrettsaktiviteter som kom lokalmiljøet til gode. Utleira idrettslag ble etablert med avdeling for fotball og ski, og disse to avdelingene har eksistert gjennom alle år. Etter hvert tok Utleira også inn friidrett, men denne aktiviteten er i dag en del av skiavdelingen.

Det hadde vært idrettsaktivitet i området før Utleiras tid. Opstrinda idrettslag hadde eksistert siden tidlig på 1900-tallet, med både ski og fotballaktivitet, men det var lite aktivitet igjen i dette laget på starten av 1970-tallet. Men det var likevel Opstrinda som hadde leieavtale på idrettsplassen på Bjørkmyr, som het Opstrinda idrettsplass. Banen ble framleid til Utleira inntil starten på 1980-tallet. Også utenfor idrettslaget var det sportsaktiviteter på Utleira, og gatestafetten, som ble arrangert av beboerne i området, var berømt.

Utleira idrettslag har bare sporadisk hatt seniorlag i fotball, men aldersbestemte lag for gutter har gjort det godt. Utleira er idrettslaget i Trondheim som har rekruttert flest spillere som senere har tatt steget opp i øverste divisjon. På 1980-tallet satte en talentfull gjeng gutter preg på Utleira idrettslag, og det ryktes at to av de aldersbestemte spillerne ble lokket med proffkontrakt fra en annen klubb i byen. Betalingen skulle være et årsabonnement på Donald Duck. Generasjonen fotballspillere som ble født i siste halvdel av 1960-tallet og første halvdel av 1970-tallet, gjorde det godt i kretsmesterskap og Norway cup, uten at de nådde helt til topps.

På starten av 1980-tallet fikk idrettslaget egen håndballavdeling, og spesielt jentelaget fra klubben gjorde det godt på slutten 1980- og begynnelsen av 1990-tallet.

Strinda idrettslag gikk inn i Utleira omkring 1990, og fotballaget het en periode for Utleira/Strinda, men engasjementet fra Strinda var såpass dårlig at laget ble ekskludert, og Strinda idrettslag forsvant ut av historien.

På 1990-tallet etablerte Trondheim fengsel, avdeling Leira, en egen fotballbane. Fengslet og Utleira inngikk et samarbeid om denne banen, og seniorspillerne trente en periode sammen med innsatte som spilte fotball. Utleira idrettslag har aldri hatt et seniorlag i fotball som har spilt høyere enn i femtedivisjon, til tross for stor rekruttering av fotballspillere på aldersbestemt nivå.

På 1980-tallet hadde også klubben en orienteringsavdeling, men denne gikk sammen med orienteringsavdelingene i Strindheim, Charlottenlund og Othilienborg i klubben Nidarøst orienteringsklubb.

Utleira IL spilte fram til 2012 sine hjemmekamper på Bjørkmyr. Sommeren 2012 åpnet Utleira kunstgress, etter et stort engasjement i mer enn 10 år for å få realisert et eget anlegg. Utleira Kunstgress har en 7-bane og en 11-bane, i tillegg til nærmiljøanlegg for friidrett. I september 2015 åpnet Utleirahallen, like ved Utleira kunstgress.

Utleira idrettslags visjon er å skape idrettsglede, og verdiene er respekt, inkludering, mestring og engasjement. Klubben ble i 2016 nevnt med en egen artikkel i Norges Idrettsforbunds årsmelding, på grunnlag av klubbens verdier, utvikling og vekst.

Utleira idrettslag er en breddeklubb som ønsker å tilby aktivitetstilbud og skape idrettsglede basert på sunne verdier i alle aldersklasser, uavhengig av ferdighetsnivå og ambisjoner. Selv om breddeidretten er hovedområde, kan det tilrettelegges for toppidrett så lenge den ikke går på bekostning av breddeidretten. Utleira idrettslag tilbyr i dag fotball, håndball, ski, friidrett, innebandy og allidrett.

Utleira IL er et av de trondhjemske idrettslagene med størst vekst i antall medlemmer.
I perioden 2014–2016 har idrettslaget doblet sin medlemsmasse, fra 820 til 1640 medlemmer.
A-laget i fotball spiller i sjettedivisjon, og har en uttalt ambisjon om opprykk for å sikre større utfordringer for rekruttene i klubben. Utleira IL har også et futsallag, som startet i 2015. I sin første sesong vant laget førstedivisjon, men tapte play off for spill i eliteserien.


Lagbilde fra Norway cup i 1978 eller 1979. Bak (f.v.): Espen Hoøen, Jan Tore Skogstad,
Roald Pettersen, Gunnar Jacobsen, Per Kåre Jacobsen, Lars Krogh og Rune Sletner. Foran:
Arild Nordfjern, Kåre Ingebrigtsen, Dagfinn Green, Ståle Gjengset, Svein Jensen og Morten
Sørensen. Trener Bjørn Strand bakerst.


Semifinalistene i skolefotballen i 1978 var Utleira og Byåsen, her representert ved f.v.
Fredrik Bye (Byåsen), Dagfinn Green (Utleira), Arild Nordfjærn (Utleira) og Øystein
Bertheussen (Byåsen). Utleira vant 6–0, og Nordfjærn scoret tre ganger.

Kjente utøvere som har startet sin karriere i Utleira IL:

Kåre Hedley Ingebrigtsen (f. 1965) har spilt for Rosenborg, Lillestrøm og Strømsgodset,
for Manchester City i England og har 23 landskamper. Han har trent
Bodø/Glimt, Ranheim og Viking, før han i 2014 tok over som hovedtrener for
Rosenborg.
Bjørn Tore Kvarme (f. 1972) har vært seriemester med Rosenborg fem ganger, og
har én landskamp. Han har spilt for Liverpool FC i England, AS Saint-Etienne
i Frankrike, Real Sociedad og Bastia i Spania.
Øyvind Storfl or (f. 1979) har spilt eliteserie for Rosenborg, Moss og Strømsgodset.
Med Godset ble han norgesmester i 2010 og seriemester i 2013. I sesongene
2011–2013 toppet han listen over spillere med fl est målgivende pasninger. Han
har fi re landskamper.
Bjørn Otto Bragstad (f. 1971) gikk fra Utleira til Rosenborg. Der ble han serie-
mester ni ganger og tok tre NM-gull. Han har 15 landskamper, spilte i Derby
County i England og SW Bregenz i Østerrike.
Steinar Sørlie (f. 1975) var keeperen fra Utleira som spilte eliteserie for Strindheim,
Rosenborg, Vålerenga og Fredrikstad. Han ble norgesmester med Fredrikstad
i 2006.
Arild Nordfjærn (f. 1965) har spilt eliteserie for Strindheim og Rosenborg.
Helge Aune (f. 1973) har spilt eliteserie for Bodø/Glimt og Rosenborg.
Tor Trondsen (f. 1976) har spilt eliteserie for Rosenborg, Moss og Fredrikstad.
Øyvind Skaanes (f. 1968) startet sin langrennskarriere i Utleira før han gikk til
Strindheim. Han har VM-gull fra stafetten i Val di Fiemme i 1991.
Marte Eliasson (f. 1969) har spilt håndball for Utleira og Sverresborg. Hun har 145
landslagskamper, tok sølv i OL i 1988 og bronse i EM i 1994.


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline