Sofie (17), Utleiras Olympiske bronsje-jente.

Postet av Utleira IL den 4. Jun 2019

Håndballspilleren Sofie Sørensen Nicolaisen, som til daglig trener og spiller for Utleira håndball for utviklingshemmede (HU), representerte Norge i Special Olympics 2019. Norge kom på 3. plass og vant bronsje. Vi gratulerer Sofie og Norge med en fantastisk innsats og bronsjemedalje!

Special Olympics er verdens største idrettsbevegelse for mennesker med utviklingshemming og idrettsbevegelsen tilrettelegger trening og konkurranser for 2,3 millioner utøvere i over 160 land. Utøverne trener og konkurrerer i 30 sommer- og vinteridretter; lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Special Olympics gir utøvere, på alle ferdighetsnivå, en mulighet til å være aktiv ut fra den enkeltes forutsetninger. Konkurransene tilrettelegges slik at alle konkurrerer på et rettferdig og utfordrende nivå, hvor alle gis mulighet til å vinne. Ett unikt system for divisjonering (utøvere/lag deles med tilnærmet likt ferdighetsnivå) brukes i alle konkurranser og Special Olympics har egne familie, skole og helseprogram. Special Olympics ble stiftet allerede i 1968 (av Eunice Kennedy Shriver, søster til John F. Kennedy) og i Abu Dhabi 2019 var det hele 7500 utøvere fra 192 land. Det ble konkurrert i flere idretter; håndball, fotball, svømming, ridning, badmington, basket, friidrett, turn, golf, sykling, kajakk, judo, vektløfting, seiling med flere. 

Sofie til Special Olympics World Summer Games i Abu Dabi.

I juni 2018 fikk Sofie og familien den utrolig hyggelige beskjeden at Sofie var tatt ut som en av tolv spillere som skulle representere Norge i håndball i Special Olympics i Abu Dhabi året derpå. De andre deltakerne fra Norge var fra Larvik, Nordstrand, Greipstad, Vindbjart, Stjørdal, Fana, Førde, Nordstrand og Ulf/Kisa. Håndballrepresentantene fra Norge møttes på 2 treningssamlinger i forkant av Special Olympics før de reiste avgårde 8. mars i år. Sofie hadde med seg familien og var så heldig at Marte Løkken (trener i Utleira) var med som en av trenerne for Norge. Etter ankomsten i Dubai ble utøverne fordelt i ulike «Host Village» rundt på de arabiske emirater. Her ble de kjent med landet, kulturen og med utøvere fra andre land.

Åpningsseremoni og innledende kamper

Under åpningssermonien var det hele 50.000 tilskuere tilstede, inkludert selebriteter som kongen i de forente arabiske emirater, sønnen til stifteren (Kennedy). 7500 utøvere var på scenen. Musikk, akrobater, fly og fyrverkeri gjorde hele scenen magisk. Sceneshowet var for øvrig designet av en gruppe ungdommer med utfordringer som virkelig fikk vist seg frem! Håndballkampene startet 12. mars og det var satt av 2 dager til divisjonering. Under divisjoneringern spilte Norge mot 7 nasjoner for så i etterkant å bli fordelt i ulike grupper. Norge spilte mot Aserbadjan, Elfenbenkysten, Bangladesh,Tyskland, India, Danmark og Nederland. Norge spilte så bra at de havnet i den sterke puljen med Danmark, Elfenbenskysten og Aserbadjan. I forkant av de «ordentlige» kampene, fikk utøverne bade, se verdens 4. største moske og Sofie fikk oppleve ørkensafari.

Gruppespillet

Sofie deltok i Special Olympics som en av to keepere for Norge. Rollen som keeper er ikke ukjent for Sofie, selv om hun har en annen posisjon på banen når hun spiller for Utleira HU. Under gruppespillet møtte Norge tøff motstand. I år satset Norge på nye og unge spillere, noe som preget Norge med tanke på samspillet. På den andre siden tok utøverne dette igjen med en enorm innsats og en stor glede på banen. Gleden smittet nok over på mange av tilskuerne; idrettspresident Tom Tvedt, håndballpresident Kåre Geir Lio, Norges ambassadør i Abu Dhabi, eldre og folkehelseminister Åse Michalsen og flere fra ulike forbund. NRK filmet to av Norges kamper. Norge endte med 3. plass i Special Olympics! Sofie og lagvennene ble invitert til et hageparty hos Norges ambassadør i Abu Dabi. Der fikk utøverne utdelt diplom som var underskrevet for hånd av selveste statsminister Erna Solberg og Åse Michaelsen! På diplomet takket de utøverne for en enestående innsats i Special Olympics.

Sofie og hennes foreldre sier at det var en stor opplevelse å få delta i Special Olympics. Det å bli kjent med så mange andre utøvere og det å få representere Norge er virkelig stort. Videre ønsker Sofie og familien å takke Utleira IL for satsning på de som har ulike utfordringer, og de håper klubben utvider enda mer! Det kan jo vokse frem flere Olympiske utøvere!


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline