Oppsummering av debutsesongen!

Postet av Futsal herrer den 22. Apr 2018

Det endte til slutt med en finfin 4. plass i debutsesongen i Eliteserien.

Det er ei god stund siden sesongen ble avsluttet, men etter en drøy måneds velfortjent pause er vi klare igjen til å både trene og skrive saker til nettsidene.

Sesongen endte med en finfin 4. plass etter 32 poeng på 16 kamper. De 32 poengene har kommet på 10 seire, 2 uavgjorte, som dermed betyr at de resterende 4 kampene endte med tap. Det startet veldig bra med tre seire på rad mot Nord-Sprint, Vesterålen og Vegakameratene, før vi gikk på årets første poengtap med 2-3 mot regjerende mester Sjarmtrollan like før jul. Det nye året startet også dårlig, og med 1-2 mot KFUM og 3-3 (etter å ha ledet 3-0) mot Sandefjord var vi godt nede på jorda igjen etter den gode starten. De neste 4 kampene tok vi oss kraftig sammen, og med fire strake seire mot hhv. Hulløy, Vadmyra, Nord-Sprint og Vesterålen var vi igjen tilbake i toppen, men en ny helg med 1 poeng i kampene mot KFUM og Sandefjord gjorde at vi nok en gang fikk vist at vi ikke var helt klare for å kjempe om gull ennå. Påfølgende helg gikk vi på det eneste tapet i løpet av sesongen som var med mer enn ett mål, da Sjarmtrollan slo oss med hele 4-0 i Tromsø. De gjenværende 3 kampene endte med 3 strake seire på hjemmebane: Først 3-0 hjemme mot Vegakameratene, før vi slo Hulløy 4-1 og Vadmyra 5-3 i den siste helga.  Det gir følgende tabell

Sandefjord ble til slutt seriemester etter å ha holdt hodet kaldt mot Sjarmtrollan i seriefinalen siste spillehelg, mens Vegakameratene må ta turen ned i 1. divisjon etter kun å ha tatt 1 poeng i løpet av sesongens 16 kamper. 

Det uttalte resultatmålet i opprykkssesongen var å komme på øvre halvdel, noe vi klarte med fin margin. Kai Bardal hadde følgende å si om første sesong i eliten med Utleira

I debutsesongen i eliteserien var vi bedre på vårt beste enn jeg trodde vi kunne bli på så kort sikt, og svakere i perioder enn jeg trodde var mulig.

På den ene siden spilte vi tidvis brukbar futsal, der vi både tok oss ut av høyt press og ankom målområdet på flere måter enn Vegakameratene noen gang gjorde mens det ble 4 strake seriegull og rakettstigning på UEFA-rankingen.

På den andre siden... Vi slapp inn 29 mål, som riktignok var færrest av alle. Av disse kom 6 i vanlig etablert forsvar, 10 på dødball, 10 på kontringer og 3 i undertall. Vi bidro med selvmål eller assist til 12 av 29 baklengs. Både negative målpoeng og kontringer mot kom ofte på den måten at en liksom hører kjenningsmelodien fra The Benny Hill Show når en ser målene igjen.

Dette er nesten utelukkende min skyld.

Vi streber på hver eneste økt etter å bli bedre til å spille langs bakken, selv om motstanderen er nær oss. I en serie der selv flere av de beste lagene er godt fornøyd med å slå ballen unna – gjerne oppunder taket - før presset kommer, oppstår det noen situasjoner i kampene som vi trener for lite på. Når det minst et par ganger i hver omgang oppstår situasjoner vi løser på verst tenkelige vis, er det ikke fordi vi så til de grader mangler intelligens, men fordi vi ikke har trent på det som skjer. Da er det bare for hovedtreneren å holde opp hånda og ta selvkritikk.

Disse situasjonene skal vi jobbe mer med før neste sesong. Det er på tide å vokse opp og bli et bra lag for flere kampbilder.

Samtidig skal vi fortsette med det vi driver med. Vi tror sterkt på futsal som konkurransesport, men publikum må synes det er kjekt å se på. Det må være noe vesentlig som skiller futsal fra fotball, selv om det er idretter med mye til felles. Futsal brukes som vinteraktivitet i hele fotballgruppa i Utleira og for at det skal gi mening må det utøves på en sånn måte at små flater og nærhet til motstanderen er noe man ikke er redd for, men lærer seg å mestre.

De beste spillerne våre er ganske godt rusta til internasjonalt spill. Under nordisk mesterskap i desember leverte f. eks. Erlend Vie, Eirik Valla Dønnem og Jonas Wiseth en betydelig del av de norske målpoengene. Petter Høvik og Andreas Fossli var de eneste norske spillerne som spilte mye og som ikke slapp inn mål mens de var på banen.

Det tok litt tid å komme på et akseptabelt nivå spillemessig, selv om vi åpnet sterkt resultatmessig. I starten av sesongen stakk vi bare av og løp langt unna selv om ballføreren var presset. Da slet vi med å få til mer enn 3 pasninger på rad. Når vi klarte å krympe avstandene slutta vi en periode å løpe framover når vi kunne. Det ble mange trekk, men vi kom oss ikke fram til målet. De beste prestasjonene leverte vi fra vi var 2 måneder inn i sesongen. Jeg er veldig fornøyd med mye av det vi presterte midt på vinteren.

Fokuset nå er å klare å holde det litt i gang med fellestreninger gjennom sommerhalvåret, slik at vi unngår «kvigslæpp» de første ukene av neste sesong.

Vi har nå såvidt startet planlegging og trening inn mot neste sesong. Først skal vi avklare hvem som blir med videre av spillerne som har vært med oss i år, før eventuelle avganger må erstattes. Vi kommer til å oppdatere dere fortløpende på spillere inn og ut, så får vi komme tilbake til målsetninger og status før neste sesong når den nærmer seg.

Til slutt vil vi takke alle som har hjulpet oss på veien til og under året i Eliteserien. Takk til idrettslaget og fotballavdelingen som har tatt oss godt i mot, takk til håndballavdelingen som fikk ryddet plass i kamphelgene sine når vi fikk terminlista sent. Takk til våre sponsorer (Haucon,  Visiontech, Valmon Helsevikar) og idrettslagets sponsorer (Klæbu sparebank, Trym Bolig, Uno X, Coop Extra,  Proa Eiendomsmegling, TINE og Nor-Contact) for økonomisk støtte til å delta i nasjonalt seriespill. Til slutt takk til alle dere som har møtt opp for å se oss på trening og kamp - dette er en av de store grunnene til at vi hadde lyst til å starte i et idrettslag. Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.