Strålende hjemmehelg for futsallaget!

Postet av Futsal herrer den 26. Nov 2018

Vi fikk besøk av Vesterålen og Nord-Sprint for returoppgjør, og det endte med 4 poeng etter 2-2 mot Vesterålen og 7-2 mot Nord-Sprint.

Etter å ha tapt 2-5 mot Vesterålen og vunnet 5-2 mot Nord-Sprint i Vesterålen var det allerede helga etter tid for de motsatte oppgjørene i Utleirahallen. 

Utleira - Vesterålen 2-2 (1-2)

0-1, Mathias Dahl Abelsen, 1. min.
0-2, Børge Henriksen, 5. min
1-2, Simon Johansson , 15. min.
2-2, Espen Mathiassen, 35. min.

Med ei god treningsuke bak oss hadde vi tro på at det var mulig å slå Vesterålen til tross for 2-5 for under ei uke siden. Det så det imidlertid ikke ut som vi husket da kampen startet, og allerede før minuttet var spilt hadde Vesterålen gått opp i 1-0 ved landslagsspiller Mathias Dahl Abelsen. Vesterålen fortsatte i høyt tempo, og etter 5 minutter fikk lagets soleklare målkonge, Børge Henriksen, vendt opp og skutt med høyrefoten til 2-0. Etter dette så det ut til at vi våknet, og det var rimelig jevnspilt i minuttene etter målet. Utover i omgangen tar vi i større grad over initiativet, og det er ingenting å si på at vi fikk reduseringen til 1-2 på et skudd fra Simon Johansson som skifter retning i en spiller og suser i mål bak en god Haslevang i Vesterålen-målet. 

I den andre omgangen kjører vi på med full kraft, og vi spiller oss til mange gode sjanser, der minst et par av dem burde endt i nettmaskene. Det tar likevel 15 minutter før vi får uttelling, og det er Espen Mathiassen som får æren av å avslutte et strålende angrep som også involverte fint spill av Killingberg og Johansson. På slutten av kampen er begge lag tydelig sultne på å avgjøre til sin fordel, men ingen av forsøkene finner veien i mål. Det ender dermed 2-2, noe som ikke kan sies å være et fullstendig urimelig resultat.

Utleira - Nord-Sprint 7-2 (1-2)

1-0, Jonas Wiseth , 1. min.
1-1, Simon Laugsand, 15. min
1-2, Ingar Angell Nicolaysen, 24. min
2-2, Lars Erling Killingberg, 25. min.
3-2, Julien Le Bozec, 26. min.
4-2, Oskar Stølan, 27. min.
5-2, Jonas Wiseth, 27. min.
6-2, Julien Le Bozec, 29. min.
7-2, Morten Berre, 31. min.

Med en god følelse etter uavgjort og godt spill mot Vesterålen var det klart for kamp mot antatt svakere Nord-Sprint dagen derpå. Det så også veldig greit ut fra start da Jonas Wiseth satte inn 1-0 på vår tredje mulighet allerede før minuttet var spilt. Utover i omgangen spiller vi meget bra og skaper sjanse på sjanse, men uten uttelling, og det går til slutt som det må gå. Simon Laugsand får skyte rimelig uhindret fra 12 meter etter innspark, og skuddet går inn i nærmeste hjørne forbi Erland Tangvik. 1-1 blir også pauseresultatet, men vi har stor tro på at det skal gå an å hale i land seieren i den andre omgangen.

Det går imidlertid ikke vår vei helt fra start, og Nord-Sprint går opp i ledelsen etter rundt 5 minutter når et skudd fra kaptein Nicolaysen skifter retning i en av våre og går i nota bak en forfjamset keeper, men tydeligvis er det akkurat det som skal til for at vi skal få uttelling på sjansene. De neste minuttene blir det meget god stemning i Utleirahallen, og det er Lars Erling Killingberg som starter showet med et lurt løp som gjør at han kan sette inn 2-2 fra et innspark. Minuttet senere er det Julien Le Bozec som vender opp med mann i rygg og sender oss i ledelsen, før Oskar Stølan får sitt første mål i eliteserien etter først å ha vunnet ballen selv og senere tuppet den i nota. Under minuttet senere er Jonas Wiseth på pletten med sitt andre, før Le Bozec også blir tomålsscorer med 6-2. Dagens siste mål er det Morten Berre som får æren av å sette inn etter en god kontring 3 mot 2. På slutten av kampen bør vi absolutt klare å sette flere baller i mål når vi får to minutter med overtall etter hodemist av motstanderens keeper, men uten at vi klarer utnytte det.

Vi tar uansett med oss to gode prestasjoner og to resultater vi er veldig fornøyde med når vi nå tar landslagspause og dermed muligheter for å trene ytterligere frem mot hjemmekampen mot fjorårets seriemester Sandefjord i Utleirahallen søndag 16. desember. 




3 av 6 poeng i serieåpningen!

Postet av Futsal herrer den 18. Nov 2018

2-5 mot Vesterålen og 5-2 mot Nord-Sprint ga oss 3 poeng da vi startet Eliteserien i Sortlandshallen.

Med bare 3 av 12 gjenværende spillere fra stallen som tok 6 poeng i Vesterålen i fjor var det knyttet en viss spenning til hvordan vi skulle se ut fra start i årets sesong. Tangvik, Wiseth og Johansson var de gjenværende, og med seg fikk de Enlid, Moen, Gamnes, Berre, Mjell, Killingberg, Stølan og Holmen.

Vesterålen - Utleira 5-2 (4-1)

1-0, Jonathan Barlow, 2. min.
2-0, Adrian Pedersen, 5. min.
3-0, Børge Henriksen , 9. min.
3-1, Gaute Gamnes, 14. min.
4-1,  Mathias Dahl Abelsen, 16. min.
4-2, Håkon Mjell, 23. min.
5-2, Thomas Aloyseous, 36. min.

Første kamp for sesongen var mot fjorårets bronsevinner Vesterålen. Hjemmelaget hadde allerede spilt 3 kamper forrige helg, og med 6 av 9 poeng etter lokaloppgjør mot Nord-Sprint og møtene med Sjarmtrollan og Hulløy skjønte vi det kom til å bli en tøff kamp. Det ble ikke bedre da Vesterålen fikk uttelling allerede etter to minutter med et skudd som snek seg inn i hjørnet bak keeper Tangvik. 3 minutter senere blir vondt verre når vi ikke følger med etter å ha rota vekk et innspark, og får 2-0.  Litt senere kommer også 3-0 etter et indirekte frispark som følge av tilbakespill til keeper. Vi tar raskt ut keeper for å spille overtall, og vi får da også redusert til 3-1 ved Gaute Gamnes som ble fint satt opp av Håkon Mjell foran mål. Like etter scorer Vesterålen 4-1 på en overgang, noe som også blir pauseresultatet.

I andre omgang får vi en god start når Håkon Mjell scorer et tidlig mål i overtallsspill, men til tross for mange sjanser begge veier blir det ikke flere mål før helt på tampen. Vi roter bort ballen med keeper ute av mål, og det blir en enkel oppgave for Thomas Aloyseous å punktere kampen med 4 minutter igjen på klokka. Alt i alt var det fortjent, men vi ble på ingen måte spilt av banen, og det var bare å glede seg til nye muligheter dagen etter.

Nord-Sprint - Utleira 2-5 (1-2)

1-0, Simon Laugsand , 9 min.
1-1, Gaute Gamnes, 11. min.
1-2, Jonas Wiseth , 14. min.
2-2, Simon Laugsand, 22. min.
2-3, Jonas Wiseth, 34. min.
2-4, Simon Johansson, 37. min.
2-5, Gaute Gamnes, 39. min.

Nye muligheter dagen derpå, men også her kom vi dårlig i gang da hjemmelaget tok ledelsen etter 9 minutter. En pasning i bakrom ble skutt på mål, og selv om Tangvik vartet opp med en god redning på den første avslutninga var han sjanseløs på returen som ble satt høyt i mål fra kloss hold. Like etter får vi imidlertid uttelling, og som i går var Gaute Gamnes vår første målscorer da han kom inn foran mål for å fullføre et strålende forarbeid av kaptein Johansson. 3 minutter senere er vi for første gang i ledelsen denne sesongen idet Jonas Wiseth drar seg forbi på utsida og tupper ballen i lengste med et lurt skudd som ga 1-2 til pause.

I andre omgang kommer Nord-Sprint best i gang etter en klassisk 30-meterspasning i bakrom som vi ikke klarer håndtere. Vi spiller videre mens Nord-Sprint er skumlest når de kommer på overgang etter våre balltap. Ingen av lagene får uttelling før Jonas Wiseth er på plass igjen etter 34 minutter. Han drar seg denne gang inn i banen og dunker inn 3-2 med venstreslegga. Minutter senere er kaptein Johansson på pletten med 4-2, før Gaute Gamnes scorer helgas tredje med et lurt skudd i korthjørnet fra 3-4 meter.

Dermed ender helga med 3 av 6 poeng, noe vi skal si oss godt fornøyd med forholdene tatt i betraktning. Nå venter ei god treningsuke før vi tar imot de samme lagene til dyst i Utleirahallen førstkommende helg. Vi håper mange tar turen til Utleirahallen for å se oss jakte sesongens første 6-poengshelg!





Før første helg i Eliteserien

Postet av Futsal herrer den 16. Nov 2018

Det er klart for seriestart, og i morgen går turen nordover til Sortland for å møte Vesterålen og Nord-Sprint. Mye har skjedd på overgangsfronten siden serieslutt, og vi presenterer derfor en oppsummering her.

Inn: 

  • Christopher Moen fra Hulløy. Tidligere en av de sentrale brikkene i Vegakameratenes glansperiode, og blant dem med flest landskamper.
  • Daniel Singstad Stegavik fra Vegakameratene. Ung og hardtsatsende spiller som har to sesonger bak seg i Eliteserien til tross for ung alder. Sannsynligvis ikke med nordover pga. sykdom.
  • Rune Holmen fra Innherred. Har flere sesonger bak seg i førstedivisjon. Er med nordover.
  • Gaute Gamnes fra Vegakameratene. Har mange års erfaring fra eliteserien. Er med nordover.
  • Morten Berre. Ingen tidligere futsalklubb, men det som er vist på trening tyder ikke på det. Er med nordover.
  • Oskar Stølan fra Tillerbyen. 99-modell med spennende ferdigheter vi tror vil gjøre seg godt på futsalbanen. Er med nordover.
  • Håkon Mjell. Etter et år på utveksling med skolen er han tilbake i oransje. 

Ut:

  • Morten Ravlo, lagt opp.
  • Petter Høvik, KFUM. Bor i Oslo og velger å spille for klubben han trener med.
  • Erlend Vie, Sandefjord. Bor i Oslo og velger å spille for klubben han trener med.
  • Magnus Moan. Flytta til Oslo, og blir antageligvis ikke å se i eliteserien kommende sesong.
  • Felix del Teso Mendez. Flyttet tilbake til Spania.
  • Gard Killingberg. Vært skadeplaget gjennom hele fotballsesongen og velger derfor å gi seg (midlertidig?).

Vi vil takke alle som har forlatt oss for innsatsen som har blitt lagt ned i oransje, og ønsker alle hjertelig velkommen tilbake ved en senere anledning dersom det skulle passe seg. Alle nye ønskes samtidig hjertelig velkommen.

Helgas kamper:

Vesterålen - Utleira, lørdag klokken 18.30 i Sortlandshallen.
Nord-Sprint - Utleira, søndag klokken 12.30 i Sortlandshallen.

Tropp:

Tangvik, Enlid; Killingberg, Moen, Wiseth, Johansson, Holmen, Berre, Stølan, Gamnes og Mjell.

Vi kommer til å oppdatere kampene live på vår Twitter-konto (www.twitter.com/utleirafutsal), samtidig som kampene kommer til å bli sendt live på avisene i Amedia-systemet. For eksempel får man tilgang gjennom Vesterålen Online (www.vol.no).




Christopher Moen klar for Utleira!

Postet av Futsal herrer den 14. Nov 2018

Utleira futsal er meget fornøyde med å kunne presentere Christopher Moen i oransje trøye!

Christopher har gått en meget god futsalskole etter at debuterte som 18-åring i Vegakameratene. Der var han en sentral spiller allerede i første sesong på laget som tok sølv, og etter det vant 4 seriegull på rad og kvalifiserte seg til Main round i UEFA Futsal cup de samme årene. Etter 2013/14-sesongen gikk turen til Tiller, før han nå har spilt de to siste sesongene for Bodø-laget Hulløy. 

Christopher er blant de fire-fem i Norge med flest landskamper, og med sine ferdigheter og erfaring blir han viktig både direkte i form av sitt bidrag på banen, og indirekte i form av å lære bort og vise mindre erfarne spillere hva som skal til.

Christopher har følgende melding i forbindelse med overgangen:

Jeg skal bidra med min erfaring og rutine, og forhåpentligvis bidra til en del 3-poengere. Har fått litt tilbake gnisten som kanskje ikke har vært der på ei stund, og er klar for seriestart til helga!

Kai Bardal har følgende å si om nysigneringen:

Christopher var periodevis blant de aller beste spillerne i ligaen i Vega-tida. Når han er i god fysisk form har han ekstreme ferdigheter i angrep, og er sterk defensivt. Nå får han muligheten til å trene jevnt med laget han skal spille for, og han kan fort ha sine aller beste år foran seg. 

Debuten kommer mot Vesterålen og Nord-Sprint på bortebane i helga, mens hjemmedebuten kommer helga etter i Utleirahallen. Vi ønsker lykke til!



Morten Ravlo legger opp!

Postet av Futsal herrer den 11. Nov 2018

Landslagskapteinen legger skoene på hylla før årets sesong.

Når eliteserien starter for 10. gang i november blir det i år for første gang uten Morten Ravlo på parketten. En av norsk futsals få legender ser seg nødt til å legge opp på grunn av skader, og vi tok derfor en prat med Morten for å få et innblikk i hvordan karrieren har vært.


Da NFFs eliteserie startet opp i 2008/09 ble laget ditt (Nidaros futsal) den aller første seriemesteren. Kan du fortelle litt om historien din og historien til Nidaros som ledet frem mot dette seriegullet? 

Jeg startet med futsal på Nidaros i 2005. Laget besto av ambisiøse gutter som allerede da tok sporten veldig seriøst. Når NFF varslet satsing og opprettelse av en landsdekkende eliteserie ble det naturlig at målsettingen ble å kvalifisere seg til øverste nivå og vinne seriegull. Vi trente mye futsal  på dagtid på universitetet sammen med et stort futsalmiljø bestående av spillere fra andre lag. På kveldstid brukte vi strøtimer fra kommunen i ulike haller rundt i Trondheim.  Flere kvalitetsspillere, store ambisjoner og treningsiver gjorde at vi ble den første seriemesteren og ble Norges representant i UEFA futsal cup ( Nå UEFA futsal Champions League). 


Etter det var du i Nidaros i 2 sesonger til før turen gikk til regjerende mester Vegakameratene før sesongen 2011/12. Hva gjorde at du tok den avgjørelsen? 

Jeg ønsket videre utvikling og hadde et sterkt ønske om å spille europacup igjen.  Kai Bardal hadde allerede da skaffet seg en futsalkompetanse som ingen andre med norsk pass innehar, som gjorde at jeg var overbevist om det var det beste valget for å vinne serien/spille i Europa og samtidig utvikle meg videre. På dette tidspunktet avslo jeg gode muligheter på høyere nivå i fotball for å kunne spesialisere meg og utvikle meg så mye som mulig innen futsal. 


Det ble 3 seriegull på rad i Vegakameratene, i samme periode som Vegakameratene kvalifiserte seg til Main round (vant gruppa i Preliminary round 3 år på rad). Hvordan var det å være med på det? 

Den beste perioden i karrieren. VI trente mye og systematisk. Vi vant som vi ville i hjemlig liga og kom oss inn i hovedrunden i Uefa futsal cup 3 år på rad. Noen av de beste minnene er fra kamper i Øst-Europa mot meget sterk motstand i main round. Dessverre er ingen norske lag pdd. i nærheten av nivået denne utgaven av Vegakameratene hadde inne. 


Vinteren 2015 ble det oppbruddsstemning i Vegakameratene, og du tok turen til Tiller midtveis i sesongen. Det endte med sølv for Tiller og bronse for Vegakameratene. Har du lyst til å fortelle om hva som skjedde? 

Uenighet om veivalg videre gjorde at Kai Bardals periode som trener i klubben var over. Da var det ikke et blivende sted for meg og flere andre som ville fortsette å trene mye og satse hardt. Nå har klubben rykket ned og er for lengst borte fra det europeiske futsalkartet. Med andre ord en katastrofal avgjørelse fra de som styrte klubben. 


Sesongen 2015/16 endte med femteplass for Tiller, og etter sesongen ble laget avviklet. Hva skjedde der?

Økonomiske problemer gjorde at Tiller IL bestemte seg for å trekke laget. Synd, ettersom det var mange gode spillere og bra potensiale i laget. 


Så ble det en sesong for Bodø-laget Hulløy i Eliteserien. Hvordan gikk det til?

Etter at Tiller la ned laget var det ingen naturlige lagvalg for meg i nærområdet. Min gode venn Kenneth Rakvaag var spillende trener for Hulløy så da falt valget på det. 


Til slutt ble det en sesong for Utleira, som endte med den kjedelige fjerdeplassen etter å ha hatt heng på konkurrentene ved flere anledninger tidligere i sesongen. Hvordan opplevde du tida hos oss?

Utleira er en godt drevet klubb der futsalavdelingen har gode forutsetninger og fasiliteter for å kunne vokse i fremtiden. Klubben har den desidert største kompetansen på trenersiden så da gjelder det å produsere/hente spillere som er gode nok til å gjennomføre en  “internasjonal” spillestil. Et sånt prosjekt tar tid, men er det riktige på sikt for laget og norsk futsal. I fjor var vi for dårlige i starten og mot slutten av sesongen til å kunne henge med helt inn. Når laget fungerte og vi var på vårt beste ble det levert fin dynamisk angrepsfutsal, sterke resultater og det var virkelig moro å spille. Noen frafall og skader i årets spillerstall byr nok på utfordringer i sesongstarten, men jeg håper Utleira fortsetter utviklingen. Jeg kommer til å støtte laget fra tribunen!


Det har til sammen blitt 60 landskamper på deg, hvorav mange som kaptein. Hvordan har det vært å være med der? Høydepunkter? Morsomme historier?

Fryktelig mange oppturer gjennom nesten 10 år på landslaget. Det har vært en ære og jeg har gitt alt jeg har i hver eneste kamp med flagget på brystet. Av mange høydepunkter må avansementet fra main round VM-kval i 2011 i den gamle ærverdige Olympiahallen i Sarajevo trekkes frem. Seier mot hjemmelaget Bosnia og uavgjort mot Belgia var nok til å gå videre som toer bak suverene Spania. I den påfølgende play off til VM møtte vi Italia og selv om vi ikke var i nærheten av å true Italia var det en stor opplevelse å spille hjemme i Stjørdalshallen og foran stinn brakke i Bari. Ellers må jeg trekke frem oppgjørene vi har hatt mot verdensmester Spania og bortekamp i Portugal VM-kval 2015 hvor vi møtte verdens beste spiller siste 4 år, Ricardinho. De beste i verden holder et ekstremt høyt nivå som det alltid var utrolig morsomt og motiverende å kjenne på kroppen. 

Gjennom alle år på landslaget har det vært et fantastisk miljø som har gjort at man virkelig gleder seg til å dra på samling for å bidra i en prestasjonsgruppe. I den anledning er det passende å trekke frem og takke noen sentrale personer for samarbeidet gjennom årene på landslaget.

Materialforvalter Rudi Fremstad har vært et sosialt samlingspunkt og en mann som virkelig bygger kultur/miljø i en prestasjonsgruppe. Samme kan sies om Kim Robin Haugen som har jobbet for norsk futsal i flere sammenhenger og ulike roller. Han har alltid levert trygg ledelse og kjempet futsalens sak inne på kontorene på Ullevål.  Magnar Nordtun og Kenneth Rakvaag er to andre spillere som har vært med helt siden landslaget ble dannet i 09. Begge har  bidratt med kvalitet på og utenfor banen og bør være forbilder norske futsalspillere som ønsker å komme seg på et høyt europeisk nivå. 

Esten O Sæther fikk ut noen voldsomt imponerende resultater av amatører fra Norge i sine år som norsk landslagstrener. Begrenset taktisk men med gode leder- og mellommenneskelige -egenskaper. Jeg har lært mye av Esten når det gjelder hvordan man skaper harmoni i gruppa og har tro på egne ferdigheter, hvordan man får gruppa til å fokusere, stille krav til seg selv og prestere når man går i kamp. 

Kai Bardal har trent meg gjennom store deler av min karriere og det jeg kan futsal har jeg lært av Kai. Ekstremt dedikert og arbeidsom trener som virkelig legger flid i sitt arbeid. Det kan i aller høyeste grad også sies om Sergio Gargelli som var trener i mine siste år på landslaget. Fantastisk dyktig trener med en veldig flott personlighet. Sergio staket ut en ny kurs for norsk futsal som Silvio Crisari nå har fått ansvar for å ta videre. Jeg ønsker alle i og rundt landslaget lykke til fremover! 


Så ble det altså kroppen som felte deg til slutt? Hva er det som er galt, og er det helt sikkert at vi ikke ser seg på banen igjen?

Har i mange år slitt med div skader i mange år men har alltid klart å holde treningsmengden oppe. Nå har det vært så store skadeproblemer at det har vært vanskelig å få trent så mye som jeg mener må til, da blir det vanskelig å prestere som jeg ønsker, noe som igjen gikk utover motivasjonen. Derfor tok jeg for noen uker siden avgjørelsen om å legge skoa på hylla.  Selv om det blir et stort savn så har jeg nok nå spilt min siste kamp.


Noe du vil si til noen andre? 

Jeg håper i fremtiden at norske futsallag trener futsal i større deler av året og at de i større grad øver på å spille “ekte” futsal fremfor for å bare ta med seg fotballen inn på en mindre bane. Landslaget lider under mangel på futsalkyndige spillere og disse må få kompetansen sin gjennom klubbene sine. Ferdighetene er gode nok men kunnskapen om spillet er generelt for lav. Om klubbene begynner å tenke slik vil vi etterhvert få en bedre og mer underholdende liga. 

Dette trenger klubbene hjelp til. Derfor håper også at NFF på et tidspunkt våkner opp og gir sporten, klubbene og utøverne de rammene og den støtten som trengs. Jeg satt i en arbeidsgruppe for norsk futsal for noen år siden på oppdrag fra NFF. Vi leverte en rapport med våre anbefalinger til det beste for norsk futsals utvikling. Ingenting fra den rapporten har skjedd. Se til Sverige, de ansetter folk som jobber med futsal og bygger seg sakte men sikkert opp. Futsal er en del av gullballen-arrangement osv. De bygger sportens status, noe som er helt fraværende i Norge. Sverige startet futsalsatsing etter oss, men er nå langt foran, både i klubb og forbund. 

Til slutt: Takk til alle jeg har blitt kjent med på og utenfor parketten gjennom alle år. Det har vært stor stas! :) 


Vi vil takke for bidraget du har gitt til norsk futsal og til Utleira futsal. Vi håper du blir å se i en eller annen rolle i hallen for å dele av den kunnskapen du har om spillet, men også av kunnskapen du har om hvordan man skal bli best mulig.